Șeful secției ATI de la Spitalul din Sibiu, după ce un medic a dezvăluit chinul la care sunt supuși bolnavii: „Legarea de pat se face în toate secțiile de terapie intensivă”

Șeful secției ATI de la Spitalul din Sibiu, după ce un medic a dezvăluit chinul la care sunt supuși bolnavii: „Legarea de pat se face în toate secțiile de terapie intensivă”
Șeful secției ATI de la Spitalul din Sibiu, după ce un medic a dezvăluit chinul la care sunt supuși bolnavii: „Legarea de pat se face în toate secțiile de terapie intensivă” Sursă foto: Turnul Sfatului
Publicat: 08/03/2021, 16:41
Actualizat: 08/03/2021, 16:43

Medicul Sava Mihai, șeful Secție ATI a Spitalului Clinic Județean Sibiu, a explicat, luni, într-un comunicat de presă remis GÂNDUL.RO, că trebuie dovedite prin probe acuzațiile potrivit cărora decesele unor pacienți cu COVID-19 internați în unitatea spitalicească sunt produse din cauza deficiențelor terapeutice.

Totodată, medicul Sava spune că legarea de pat este o practică utilizată în toate secțiile de terapie intensivă, subliniind că Spitalul Județean de Urgență Sibiu are un protocol intern în acest sens.

Șeful secției ATI Sibiu: „Există un protecol intern”

Contenția mecanică (legarea de pat) a pacienților se practică în toate secțiile de terapie intensivă, fiind utilă la pacienții agitați până când se instalează efectul sedativelor administrate sau atunci când creșterea dozelor de sedative pot duce la instalarea unor reacții adverse amenințătoare de viață. Un pacient agitat poate să se autolezeze prin smulgerea cateterelor, abordului venos sau chiar a sondei necesare ventilației mecanice. Pentru această practică există un protocol intern al SCJU Sibiu. Fotografiile publicate în presă evidențiază flictene la nivelul mâinii unui pacient, flictene care pot apărea în multiple situații chiar dacă acesta nu a fost contenționat mecanic. Contenția se realizează cu centuri de contemție, care sunt echipamente medicale speciale pentru această procedură, precizează medicul.

Medic ATI Sibiu: „Sedarea în terapie intensivă se face doar la pacienții agitați”

Medicul susține că sedarea în terapie intensivă se face doar la pacienții agitați pentru ca aceștia să nu-și inducă leziuni.

Acuzațiile prin care se afirmă că decesele unor pacienți s-au datorat deficiențelor terapeutice, trebuie dovedite prin probe și analizate de către persoanele care înțeleg procedurile medicale de specialitate și nu prin prisma unor sesizări anonime.Sedarea în terapie intensivă se face doar la pacienții agitați pentru ca aceștia să nu-și inducă leziuni proprii. De asemenea sedarea are rol anxiolitic la această grupă de pacienți supuși unui stres psihic foarte mare. Sedarea se face cu doze cât mai mici, titrate, specifice fiecărui pacient, de medicație sedativă astfel ca acestea să nu inducă reacții adverse severe. La pacienții cu intubație orotraheală (IOT) sunt necesare nivele de sedare mult mai profunde pentru ca aceștia să poată tolera tehnicile de ventilație mecanică”, se mai arată în comunicatul semnat de medicul Sava.

În continuare, medicul Sava spune că pacienții intubați și ventilați mecanic nu pot vorbi, iar un telefon mobil este inutil.

„Toți pacienții din zona roșie, care nu sunt intubați și ventilați mecanic dețin telefon mobil propriu cu care pot comunica cu aparținătorii, cu toate că aceste telefoane, prin câmpul electromagnetic, pot interacționa cu aparatura medicală și sunt interzise. S-a decis această măsură din empatie pentru pacienți și familia acestora. Pacienții intubați și ventilați mecanic sunt în imposibilitatea de a vorbi, posesia unui telefon mobil fiind inutilă. Pentru toți aparținătorii pacienților sunt oferite informații pe linia de telefonie fixă între orele 13-14 și 19-20 fie de către medicii alocați zonei roșii Covid, fie de către medicii de gardă”, a mai spus acesta.

Comunicatul transmis de medicul Mihai Sava, șeful secției ATI, vine după ce un asistent medical care a lucrat în secția ATI COVID a Spitalului Clinic Județean Sibiu a mărturisit, sub protecția anonimatului pentru publicația locală Turnul Sfaturului  că  pacienții „nu mor de COVID, mor de clostridium, mor asfixiați, mor sedați”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O româncă s-a căsătorit cu un austriac pe care-l credea bogat. Însă bărbatul avea un...
Foto exploziv! Mădălina Ghenea a arătat tot în timp ce se retrăgea la hotel, în...
FOTO. S-a văzut prea mult prin costumul de baie al Cristinei ICH, „nora” lui Pițurcă
Ce ar fi pățit Cristian, tânărul luat de viitură în Italia?! Ipoteza șocantă a autorităților
Orașele din țară în care românii vor să locuiască. Bucureștiul e abia pe locul 7
Alexandra Dinu l-a ”săgetat” pe mega-milionar la un pahar de vin! După escapada nocturnă cu...
Dieta pe care o respectă cu SFINȚENIE Dana Rogoz. Are un abdomen plat, deși a...
Cod portocaliu şi galben de caniculă în jumătate de ţară. ANM anunţă câteva zile cu...
Femeia din Buzău care și-a îngropat copilul de viu: 'N-am putut să stau cu durerea...
Reacția magazinului de bricolaj din Botoșani, după explozia devastatoare! Cine ar fi produs eroarea care...
Uite îngheţata, nu mai e îngheţata! Vedetele din România în imagini interzise cardiacilor
Ai voie cu remorca pe autostradă? Reguli de respectat când tractezi o rulotă/remorcă
SUA au intrat în alertă: Rusia trimite un supersubmarin nuclear în Cuba
Unul dintre cei mai BOGAȚI sportivi ai lumii spune care-i CHEIA succesului
PERMISELE de conducere vor dispărea DEFINITIV. Schimbare uriașă pentru posesorii auto
Cum arată acum mormântul Denisei Răducu. Internauții au fost revoltați pentru că nu avea lumânare...
Imaginile durerii! Patrizia și Bianca s-au întors acasă în sicrie albe! VIDEO cutremurător
Cristina Spătar, declarații sfâșietoare despre decesul mamei sale: „Avea niște dureri groaznice. Mi se rupea...
Discursul emoționant ținut de Pepe în fața invitaților: "Sunt extrem de fericit că Yasmine este mulțumită"...
BANCUL ZILEI. Bulișor vede un cetățean ieșind dintr-un bordel și se ia după el: -...
De ce nu este sănătos să bei prea multă apă?
×